back to top
marți, decembrie 23, 2025
1.6 C
Paşcani
Login

Parizer, crenvurşti şi şuncă de Praga, la analize în laborator. Rezultatele sunt revoltătoare

Apă, grăsime, zgârciuri, o lungă listă de aditivi şi foarte puţină carne este reţeta „secretă” a parizerului din supermaketuri. De altfel, multe salamuri conţin o combinaţie îngrijorătoare de ingrediente cancerigene, într-o ţară unde mezelurile nu lipsesc de pe mese. Problema nu este însă cantitatea, ci calitatea. Producătorii sunt lăsaţi să pună pe raft produse care conţin carne doar pe etichetă. Legislaţia este extrem de permisivă. Urmăriţi un nou episod din campania Ce ne puneţi în mâncare?

Parizerul. Văr bun cu mortadella, a văzut lumina zilei într-o măcelărie din Bologna. Noi, l-am cunoscut în comunism. Erau vremuri grele, când magazinele, ca şi burţile românilor, erau mai mult goale. Parizerul a venit ca o alternativă la carnea care nu se găsea. Gospodinele cu imaginaţie şi familie numeroasă reuşeau să facă din el un meniu complet. Dimineaţa, parizer pe pâine, la prânz parizer prăjit iar seara parizer pane. Gustul de atunci pare azi istorie.

„Natural, fără chimicale, doar din carne de pasăre, atat de frumos arata, este spectaculos de gustos. Se păstrează la frigider o saptamana, nu mai mult pentru ca este fără conservanţi”, a declart Gina Bradea, blogger culinar. 

 

Ce conţine de fapt parizerul

Astăzi, doar cine e cu adevărat talentat în bucătărie mai poate reproduce reţeta veche de peste 70 de ani. În schimb, parizerul, e cum se spune, pe toate drumurile. Gustul face diferenţa. Şi, mai ales compoziţia.

„Cele trei probe de parizer aduse ne demonstrează faptul că parizerul este un produs ieftin. Raportul de zgârciuri la carne. Avem puţină carne. Cel mai scump ingredient este pus cât se poate de puţin. În rest avem emulsie de şoric, avem apa, alte ingrediente non-carnate. Nu este o neconformitate legată de siguranţă alimentară, este o neconformitate care ne afectează regimul nutriţional şi buzunarul”, a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA.

Este, de fapt, concluzia tristă a ultimilor ani, atunci când vine vorba de mezelurile din magazine. Un cocktail periculos de ingrediente. Un studiu recent arată că un platou cu crenvursti, salam, parizer, şuncă şi mititei conţine peste 120 de E-uri. Şi mulţi aditivi. Lipseşte, însă, tot mai mult, ceea ce ar trebui să fie ingredientul de bază – carnea. Rezultatele analizelor de laborator arată asta şi în cazul crenvurştilor.

Continuarea pe Observator

PULSUL ZILEI

Moș Crăciun a ajuns la Primăria Pașcani – FOTO

Luni, 22 decembrie, la Primăria municipiului Pașcani a avut loc o acțiune dedicată copiilor, în cadrul campaniei „Scrisoare pentru Moș Crăciun”, inițiată de administrația locală. Evenimentul a început la ora 11:00 și a fost adresat copiilor din comunitate. ...

Consilierii liberali propun diminuarea unor taxe și impozite locale la Pașcani

Surprize privind dezbaterile din spațiul public privind majorarea cu peste 70% a taxelor și impozitelor la Pașcani. Grupul consilierilor PNL formațiune politică din care face parte și primarul municipiului Pașcani în calitate de președinte a depus la registratura primăriei...

Calendarul 2026 cu Ștefania Boboc – o adolescentă de 13 ani  din Pașcani, campioana României la gimnastică!

Calendarul 2026 cu Ștefania Boboc - o adolescentă de 13 ani  din Pașcani, campioana României la Gimnastică! STEFANIA BOBOC CALENDAR 2026

Cum ar trebui să mâncăm de sărbători ca să nu fie „prea mult”. Regulile pe care să le urmăm

Ce înseamnă prea mult în cea mai generoasă lună din an? Nu calculăm calorii și nu vorbim despre restricții. Ne uităm spre propria biologie. Aceasta face, de fapt, calculele și ne dă informațiile. Prea multă mâncare de sărbători. O auzim...

Primul val de ninsori și vreme rece din această iarnă începe de miercuri, 24 decembrie

România va fi influențată de două sisteme atmosferice majore în perioada Crăciunului – un anticiclon azoric care va aduce aer rece polar și un ciclon mediteranean responsabil de precipitații extinse. Administrația Națională de Meteorologie anunță ninsori în Moldova și...

Românii, dependenţi de salariu. Doar 1% din veniturile unei familii provin din investiţii

Finalul de an este momentul bilanțului financiar în fiecare familie. Specialistul economic al Observator, Iancu Guda, a explicat la IQ Financiar cum să ne evaluăm corect veniturile, economiile și cheltuielile, dar mai ales de ce este esențial să nu depindem...

Șeful ANPC: Suntem bătaia de joc a importatorilor de citrice. Lămâile și portocalele din România sunt furaj animalier

Șeful ANPC a transmis sâmbătă un mesaj extrem de dur, potrivit căruia România este bătaia de joc a importatorilor de citrice, în condițiile în care magazinele noastre sunt pline de lămâi și portocale care oriunde în lume ar fi...

Direcția Județeană de Drumuri Iași pune la bătaie un contract de 12 milioane de euro pentru deszăpezirea sezoanelor 2026-2030

Directia Judeteana de Administrare a Drumurilor si Podurilor Iasi a scos la licitatie acordul cadru pentru deszapezirea din perioada 2026 – 2030. Contractul vizeaza intreținerea și deszăpezirea rețelei de drumuri județene pe cele două niveluri de intervenție. Acord cadru va...

Iarnă blândă, bună pentru agricultură – ANM: Culturile de toamnă se dezvoltă favorabil

Condiţiile agrometeorologice în următoarele zile vor fi în general favorabile parcurgerii ritmurilor de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă, în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar lucrările de sezon se vor desfăşura pe ansamblu normal în...

Niciun articol afișat